Nyolcadikos lányom beszámolója egy különleges óráról

Az óra, amely az ÉLETRE készít fel


A health (egészség) óra három-négyhetes váltásban van a tesivel. Ez azt jelenti, hogy három-négy hétig vagy minden nap tesink van, vagy minden nap health. A health óra tulajdonképpen a nagybetűs Életre készít fel. Vagyis az első health periódusban az emberi kapcsolatokról beszélgettünk, a másodikban a drogokról, és most következik a szexualitással kapcsolatos témakör.


De nem tudományosan közelítjük meg a témákat, mármint nem azt kell bemagolni hogy például melyik drog mely szervünkre gyakorol milyen hatást, sőt, erről legfeljebb egy tanórányit, ha beszéltünk. Sokkal inkább minket helyez előtérbe, megbeszélünk olyan témákat, hogy pl mit csinálnánk egy adott szituációban.

 

Konkrét példa dolgozatból:


Adott a szituáció: Az összes barátod elmegy egy osztálytársadhoz szombaton. Azt hallottad, hogy a vendéglátó meglepetésből mindenkinek vett marihuánát kóstolóba (ez a szer legális itt, Coloradóban). A szülei egész nap távol vannak. Az összes barátod ott lesz, és tisztában vagy vele, hogy néhányan közülük már próbálták a drogot és bejött nekik.


Válaszolj a következőkre:


- Milyen kérdés(ek)ben kell döntést hoznod?

- Eközben milyen érzések játszódnak le benned?

- Milyen választási lehetőségeid vannak?

- Kitől tudsz tanácsot kérni?

- Mik az egyes lehetőségek előnyei és hátrányai?

- A te személyes értékrended hogy fogja befolyásolni a döntésedet?

- A döntéshez szükséges összes információ birtokában vagy?

- Végül mit határozol?

- Megbánt-e valakit a döntésed?

- Hogy fogod viselni a döntésed súlyát?

- Mit tanultál ebből az esetből?

- Mit csinálnál másképp?

- Hogy kerülheted el ezt a problémát a jövőben?


A lap túloldalán le kellett írni a véleményünket bizonyos dolgokról a tanultak alapján: A drog így rontja el egészségünket: … A drog így teszi tönkre álmainkat: … A drog így tesz tönkre családokat: … A drog így tesz tönkre barátságokat: … Azért fogok ellenállni a drogoknak, mert … Nem éri meg drogozni, mert olyan következményei lehetnek, mint ....A drogozás következményei miatt nem éri meg kockáztatni, mert …


(Egyébként a dolgozatnak ezt a részét (ezt a lapot) nem szedték be, mert néhol személyes dolgokra kérdezett rá, és a tanár nem akart ebből kellemetlenséget senkinek. Volt egy másik lap is, amit beszedett, ott is hasonló, de kevésbé személyes kérdések voltak.)

Beszéltünk az alkoholról mint drogról, néztünk róla videót, és kiderült, hogy a legális kor alatti alkoholfogyasztás miatt hatszor annyi ember hal meg évente, mint a többi, illegális drog miatt együttvéve.

 


Kép illusztráció, forrás: http://www.thefitindian.com/

Egyik órán egy vendégelőadó az öngyilkosságról beszélt, mint nagyon is fontos, sokakat érintő, de annál elhanyagoltabb témáról.

Elmondta a depresszió és az öngyilkosság előjeleit (depresszió: pl. vagdosás, viselkedés megváltozása, stb; öngyilkosság: elbúcsúzik minden ok nélkül, eladogatja a korábban féltve őrzött kincseit, öngyilkossággal fenyegetőzik, stb). Külön kiemelte, hogy ha ezeket észleljük valakin, akkor rögtön cselekedni kell. Ha valaki öngyilkossággal fenyegetőzik, akkor a dolog annál komolyabb, annál sürgősebb. Bár igaz, hajlamosak vagyunk csak legyinteni rá, hogy az illető csak figyelmet akar. De ha valaki ilyeneket mond, annak tényleg szüksége van az odafigyelésre! Az öngyilkosok igazából nem meghalni szeretnének, hanem az őket kínzó érzésektől, terhektől akarnak szabadulni. (Ezért is fontos az öngyilkossággal fenyegetőzők komolyanvevése, mert ők már a teljes kétségbeesés határán vannak. Ha pedig, miután elmondják, mire készülnek, de csak elutasítással találkoznak, méginkább kialakul bennük a kép, hogy senki nem veszi őket komolyan.)

Megtanultuk, hogy mi mit tehetünk az öngyilkosságra készülőkért/depresszióba süllyedőkért. Ha valakin észleljük a depresszió vagy az öngyilkosság jeleit, mindenképpen beszélgessünk velük, figyelemmel hallgassuk, és éreztessük velük, hogy fontosak nekünk, de mielőbb szóljunk egy megbízható felnőttnek.

Szerintem jó dolog és hasznos ez az óra, örülök, hogy van lehetőségem ilyenekről is tanulni.

Dorka, 8. oszt.