Önkéntes szülők

Ahogy a legtöbb iskolában, úgy itt is megkérte a szülőket az iskola, hogy aki tud, jelentkezzen önkéntes segítőnek. Örömmel jelentkeztem, mert gondoltam, így ismét alkalmam nyílik egy kicsit többet megtudni arról, hogyan működik másutt egy iskola. Igaz, ez most egy kicsit nagyobb áldozatot jelentett, mint öt évvel ezelőtt. Most ugyanis szigorú ellenőrzésen kell átesni minden jelentkezőnek, és egyfajta erkölcsi bizonyítványhoz hasonlót kell beszerezni, amiért még fizetni is kell. De azért bőven van jelentkező így is.

A két kisebb lányom osztályába heti/kétheti rendszerességgel járok be.

Negyedikben ilyenkor forgószínpad jellegű csoportmunkát terveznek a tanárok. Az évfolyam két osztályának együtt van órája, és a gyerekeket tudásszint szerint osztják ötfős csoportokba (ez nem bevallott szempont, helyette azt mondják, hogy aszerint sorolják be őket, kinek mennyi gyakorlásra van szüksége). Tehát van két tanítónéni, két önkéntes anyuka és van még egy siketnéma jeltolmács is, aki a két osztálybeli rászoruló gyereknek tolmácsol, ő mindig megy a hozzá tartozó gyerekek csoportjával az aktuális "állomáshoz". Van olyan állomás, ahol házi feladatot ellenőrzünk, van, ahol önállóan oldanak meg feladatokat, van, ahol számítógépen gyakorolnak.

Az ötödikeseknél többnyire a tanár adminisztratív munkájának egy részében segítek: dolgozat javítás, mappák feliratozása, papírok rendezgetése.

A két nagyobb gyerekünk osztályában csak rendkívüli alkalommal kérnek önkénteseket:

Hatodikban Science órára (fizika, biológia, kémia, természetföldrajz keveréke) kellett a gyerekeknek bizonyos paramétereknek megfelelő kishajót készíteniük otthon, és egy felfújható kismedencében tesztelték le az udvaron, kié a leggyorsabb. A versenyen mi szülők tartottuk az elemes ventillátorokat :)

A nyolcadikosoknál állatkert látgatáson voltam kísérő.