Iskolák

A módszer hazájában, az USÁ-ban másfél évtized alatt több mint 18 000 neveléssel foglalkozó intézményben vezették be a Viselkedés Támogató Tanítását. Mivel az iskolákban tapasztalható fegyelmi szint és az ebből fakadó általános polgári viselkedéskultúra színvonalának emelése nemzeti érdekük, a program kidolgozását az állam finanszírozta. Így a ViTT-et alkalmazó iskolák legnagyobb része állami iskola. Ugyanúgy találunk köztük külvárosi szegénynegyedben, zömmel hátrányos helyzetű gyerekekkel működő intézményeket, mint jóhírű elit iskolákat.

Magyarországon a módszer bevezetése iránt már az első erről szóló előadások után több állami, alapítványi és egyházi iskola is komolyan érdeklődött. Mára a következő iskolák vezették be a ViTT módszert:

 • Szt. II. János Pál /Szent Benedek Általános Iskola   ( 3 cikk )

  Magyarországon elsőként a Szt. II. János Pál Iskolaközpont (korábbi nevén Szent Benedek Iskola) lelkes tanítói csapata vezette be a ViTT-et a 2010/11-es tanévben alsó tagozaton, majd a következő évben a hetedik osztályig bővítették. Itt megnézheti a bevezetéssel kapcsolatok dokumentumokat.


  Az első hónapok után a következőkről számoltak be a tanárok:
  Az általános zajszint feltűnően csökkent, a gyerekek viselkedése jobb lett, az idei eddigi legsúlyosabb kihágás is meglehetősen enyhe (folyosói lökdösődés), a gyerekek nagyon várják a heti és havi jutalomsorsolásokat, ennek érdekében igyekeznek minél több dicsérőcédulát összegyűjteni.
  Maguk a gyerekek is pozitívan nyilatkoztak (bár ők némely megjegyzésüket negatívnak szánták :o) például: nagyobb lett a fegyelem, igazán szót kell fogadni a tanároknak, a fiúk jobbak lettek (a lányok szerint), örülnek a dicséreteknek.

  Az iskola honlapja: http://www.janospal.hu/

 • Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium   ( 0 cikk )

  Ebben a makói iskolában a ViTT később bevezetésének előkészítéseképpen a 2010/11-es tanévben a fegyelmezési adatok rögzítése és feldolgozása folyt a MAJRE program segítségével. A 2011/12-es tanév őszén pedig bevezették a módszert. Dokumentumaik a honlapjukon tekinthetők meg.

  Az iskola honlapja: http://www.szignum.hu/

 • Hegyháti ÁMK - Általános Iskola, Mágocs   ( 2 cikk )

  A 2011/12-es tanévben ennek a Baranya megyei iskolának lelkes és elszánt nevelőtestülete a főigazgató javaslatára bevezette a ViTT módszert.

  Nagyon hamar átgyúrták és magukra szabták a Szent Benedek Iskolának itt a honlapon található dokumentumait, és újabbakat is írtak, érdemes megnézni:

  Szabályok gyűjteménye(pdf), jutalomötletek és fegyelmezési kategóriák.

  Az iskola honlapcíme: http://www.hegyhatitarsulas.net

 • Általános Iskola - Pácin   ( 0 cikk )
 • Szomor - Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola   ( 1 Cikk )

  A Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola 2104. őszén vezette be a ViTT módszert. Tapasztalataik összegzését itt olvashatják.

  Az iskolában alkalmazott szabályok táblázata, valamint a jutalmak, és a kihágások kategóriái megtekinthetők.

 • Hunyadi Mátyás Általános Iskola - Tiszakanyár   ( 0 cikk )

  A tiszakanyári Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 2016. nyár elején felkészült, majd szeptembertől be is vezette a Viselkedés Támogató Tanítását. Igen lelkes és kedves igazgatónőjükkel az élen egy mindenre elszánt és vidám nevelőtestület igyekszik a nagyon nehéz körülmények között élő környékbeli gyerekeket szépre-jóra nevelni.
  A már másodszor megvalósított "Mátyás lakoma" az ő ötletük, hamarosan fényképes beszámolót is közzéteszünk.

 • Cházár András EGYMI Pivár Ignác Tagintézmény   ( 0 cikk )

  A Cházár András EGYMI Pivár Ignác Tagintézménye 2017. szeptemberétől vezette be a Viselkedés Támogató Tanítása módszerét. Akkreditált képzésük novemberben fejeződött be, szabálytáblázatuk és egyéb dokumentumaik hamarosan elérhetők lesznek itt.